lauantai 24. tammikuuta 2009

Brake the Frame

Tuntuuko joskus, että ympärilläsi olisi kehys. Kehys jota ei näe, mutta sen olemassaolon tuntee. Tämä kehys antaa meille tunteita, riippuen millainen vallitseva tilanne ympärillä on. Se kertoo että nyt on vähän epämukavaa, nyt tuntuu vähän kiusalliselta. Miksi tällainen kehä on syntynyt. alkuun en keksinyt muuta selitystä, kuin että nämä tällaiset kehän muodostavat epämukavat tunteet, ovat vain ihmiselle luonnollisia. Myöhemmin mietin tarkemmin, sellaisten tilanteiden eteen tullessa, että miksi tämä kehä pakottaa minut tuntemaan itseni vaivautuneeksi, kun esimerkiksi sattuu pieraisemaan julkisella paikalla. Tilanteissa on ehkä kyse jostain, joka ei ole omassa hallinnassa, jostain, joka aiheuttaa hämmennystä ja hilpeyttä tai vaan suoraa myötätuntoista sääliä kanssaihmisissä. Kaikki tämä on loppujen lopuksi kehän luomaa harhakuvaa.

Pienestä asti lapset tarkkailevat vanhempiensa eleitä ja ilmeitä. Ne imevät joka sekunnilla uusia asioita, ja reaktioita, joita vanhemmat päivittäin kylvävät. Tämä jatkuu käytännössä koko elämän ja uusilta ihmisiltä saadaan taas uusia. Se mikä synnyttää tuon kehän, on se että me opimme käsittelemään tilanteita ympäristömme muokkaamalla tavalla. Kun kuulet jonkun pieraisevan, lapsena sinulla ei ehkä ole hajua, miksi sille pitää nauraa. No toki, onhan se hauskaakin, ja toisaalta ymmärrän, miksi se voi olla kiusallista. Olenhan itsekin kasvanut imien samoja vaikutteita kuin te kaikki muut. Mutta se, alkaako kehä käyttää valtaansa, on kiinni siitä joka on kehänsä sisällä. Tunnetko itsesi vaivautuneeksi jos päästät ”noloja” ääniä kummitytön ristiäisissä. Kaikkihan on kiinni omasta asenteesta. Kehän rikkominen on hankalinta, jos kaikilla muilla on kehä paikallaan. He eivät näe muuta vaihtoehtoa kuin käyttäytyä oppimalla tavalla. He eivät edes mieti, voisiko asiaan reagoida erilailla. Ja onko se loppujen lopuksi niin suuri juttu?
Kehänsä rikkoneilla ”erakoilla” on varmasti hieman yksinäistä, jos ei ole juurikaan muita jotka jakavat saman ajatusmaailman. Sen, että elämä ei ole niin vakavaa ja kaikkeen mihin reagoi noin, voi varmasti kokeilla reagoida myös näin. Lähtekää seikkailemaan itsenne kanssa, kokeilkaa uusia lähestymistapoja ihmisiin. Kun he tekevät jotain, johon tiedät olevan ”perusreaktion”, riko se! Olet juuri hajottanut yhden kulman kyseisen henkilön kehyksestä.

Kehän aiheuttamat tunteet on meidän jokaisen hallittavissa. Ensin on hyvä tarkkailla kuinka kehä vaikuttaa minuun itseeni ja kun itse koet saaneesi kehään särön, josta pääset karkuun käyttäytymisnormeja, sen jälkeen auta muita asiassa. Sanotaanhan lentäessäkin, ”aseta happinaamari ensin omille kasvoillesi, sen jälkeen auta vierustoveria”

Idearikkaita hetkiä !

Ei kommentteja: